Noodverlichting

Noodverlichting is er in de eerste plaats om bij spanningsuitval een gebouw veilig te kunnen verlaten. Het stelt mensen in staat (gevaarlijke) processen veilig te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Noodverlichting helpt paniek te voorkomen en verkleint de veiligheidsrisico’s. Remco Service installeert en controleert u installatie, en werkt met alle bekende merken op de markt, zoals: Famostar, Coopersaefty, van Lien, Hertek, Ropag en vele anderen.

Wettelijk verplicht

In openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, winkels en hotels en in private bedrijven is noodverlichting wettelijk verplicht. Dat is niet voor niets. Als de stroom uitvalt en het ineens donker is, kan dat leiden tot verwarring, desoriëntatie en soms zelfs angst. In dat geval zorgt een goede noodverlichtingsinstallatie ervoor dat iedereen het gebouw kalm, veilig en via de kortst mogelijke route kan verlaten.
Noodverlichting kent een complexe regelgeving. Onze deskundige medewerkers kunnen u daarbij adviseren. Indien gewenst helpen zij u ook graag bij het ontwikkelen van een lichtplan, geheel op maat.

Functionaliteit

Vluchtweg- en anti-paniekverlichting geven voldoende licht om mensen en objecten goed te kunnen zien, maar niet om verder te gaan met werk of andere bezigheden. Uitzonderingen worden alleen gemaakt voor werkplekken waar sprake is van verhoogde risico’s, onderdelen van de brandbestrijdingsuitrusting en de plaatsen waar brandmelders hangen. Hier geeft de noodverlichting voldoende licht om bepaalde processen veilig te kunnen afsluiten en apparatuur goed te kunnen bedienen. Het geringe verlichtingsniveau van een noodverlichtingsinstallatie spoort mensen aan een gebouw te verlaten en helpt hen daar vervolgens bij. De gebruikte pictogrammen zijn ontworpen om op te vallen en zijn wereldwijd uniform.

Aansprakelijk of verantwoordelijk?

Volgens de bouwwetgeving is de eigenaar van een gebouw aansprakelijk voor de noodverlichtingsinstallatie, volgens de Arbowet de werkgever. Ook al zouden eigenaar en werkgever van een pand verschillende personen zijn, uiteindelijk is het zo dat de gebruiker verantwoordelijk is om te constateren dat het pand niet veilig is en dat hier iets aan gedaan dient te worden. Remco Service staat u hier graag in bij, bel voor een gratis offerte.

Remco Service • Kervelstraat 82 • 7322 PV Apeldoorn • T 055 844 34 55 • E info@remcoservice.nl